#1 Vad är en krönika?
Det första man bör ta reda på om man ska skriva en krönika är vad att skriva en krönika egentligen innebär. En krönika är en såkallad litterär genre. En krönika kan beskrivas som en modern form av åsiktsformulerande i en aktuell fråga. Frågan i sig behöver inte vara aktuell, så länge det finns en ny och fräsch vinkel. Om man googlar på ordet "krönika" får man vitt skilda beskrivningar. Först och främst kommer ordet krönika från grekiskans chronika och betyder tid. Krönikan är ett händelseförlopp som refereras i kronologisk ordning. Historiskt sett var en krönika alltså betydligt mer saklig än vad den är idag.
En viktig tumregel att följa som journalist, är att att skriva om händelsen och inte referera till sig själv i texten. Nu finns det ändå en handfull journalister som gör det. Poängen med detta är att vem som helst kan skriva en text där ordflödet är oigenomtänkt och självcentrerat. Ett blogginlägg till exempel.
"Melodifestivalen är fantastisk! Okej, den är inte vad den en gång varit, men jag känner ändå historiens vingslag i mitt vardagsrum när Eric Saade svassar ut på scenen iförd glittrig skinnpaj. Där han står har Herreys en gång stått i sina gyllene skor. Jag undrar om Eric själv tänker den tanken när strålkastarna slås på och inledningen till Popular ljudar från högtalarna. Publiken (läs småtjejerna) jublar och han är, som Leo DiCaprio en gång sa: the KING of the world!"
Ovan är min definition av ett typiskt blogginlägg, i detta fall ett jag själv skrivit. Fram till denna del i texten har jag inte refererat till mig själv en enda gång. Det är svårare än vad man tror. Det är lätt att skriva en text med sig själv som subjekt. Nu är det ju krönikor jag ska skriva, inte blogginlägg. Så låt oss förflytta vårt fokus från mig och tillbaka till texten.
Andra sökträffen på Google gällande ordet "krönika" ger följande definition: "En krönika är en text som kommenterar nyheter från medier som TV eller tidningar. Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter. Krönikören talar ofta för en idé (exempelvis för tolerans och mot rasism). Texten kan börja i en enkel personlig händelse, något som läsaren kan känna igen sig i. Sedan ska den handla om något som är viktigt. En bra krönika reagerar folk på - positivt eller negativt."
Den här förklaringen gör ingen skillnad på det typiska blogginlägget och en välformulerad krönika, rent stilistiskt. Det finns ett flertal källor och beskrivningar på begreppet "krönika", som troligtvis är mer korrekta än de som är angivna i den här texten. Det verkar onekligen svårt att förhålla sig själv utanför texten som krönikör. Så jag tänker försöka möta dessa definitioner någonstans på mitten. Jag vill inte att mina texter ska vara blogginlägg. De ska vara värda att läsa och genomtänkta - men inte nödvändigtvis konkreta och greppbara.
Oavsett hur definitionen lyder, så finns det klara fördelar med att skriva krönikor. Fördelar som att källkritiken är sekundär, egna åsikter är grundläggande och det journalistiska hantverket blir alltmer viktigt att behärska. Fördelar som passar mitt sätt att skriva perfekt.